עונת הפרעושים/קרציות
אנשים רבים נוטים לחשוב שטיפול בכלב דורש קנייה של אוכל לכלבים אחת לחודש ושבביקור שגרתי בחנות חיות הקרובה לבית נגמרות הדאגות בנושא חיית המחמד
אנשים רבים נוטים לחשוב שטיפול בכלב דורש קנייה של אוכל לכלבים אחת לחודש ושבביקור שגרתי בחנות חיות הקרובה לבית נגמרות הדאגות בנושא חיית המחמד. אך זה רחוק מהמציאות, חיית מחמד דורשת טיפוח. ואוכל לכלבים בלבד (איכותי ככל שיהיה) אינו מספיק עבור הכלב אם הוא אינו מקבל מענה לשאר צרכיו.
כמו בכל שנה, לקראת הקיץ אנו מתעוררים מ"תרדמת החורף" ומתכוננים לקראת המלחמה העונתית בפרעושים והקרציות. אחרי שרובנו לא דאגנו לשים אמפולה עלימים. הטיפול בפרעושים חייב להיעשות בהתמד הכלב אחת לחודש (בחורף: אחת לחודש וחצי) ובוודאי שלא דאגנו להדביר את חצר הבית ובמקרה הכי טוב אולי כיבסנו לכלב את המזרון ושטפנו את המלונה אנחנו מצפים שאמפולה אחת תפתור את הבעיה. אז מה הבעיה בעצם? על מנת שנוכל להבין קצת יותר טוב קודם נבין מהי האמפולה ואיך היא עובדת. ממש על קצה הקרחון. אין מגדל כלבים שלא התנסה לפחות פעם אחת בפעולה של טפטוף החומר על הכלב. החומר אותו אנחנו שמים על עורפו של הכלב (בין השכמות) מתפשט במהלך הדקות הראשונות על עורו של הכלב "נספג" בשכבה השומנית הנמצאת על עור הכלב/חתול ושם נשאר למשך חודש ימים בממוצע ( יש אמפולות שיותר ויש אמפולות שפחות). אז נכון, החומר דוחה את הפרעושים מהכלב לתקופת הזמן המדוברת, אך מה קורה אחרי שהשפעת החומר נגמרת? נכון מאוד! הפרעושים חוזרים לגוף הכלב באין מפריע. חשוב להבין דבר נוסף, פרעוש שלא יכול להזין את עצמו מהכלב יחפש באופן טבעי מקור תזונה אחר וכמובן שגם אנחנו נכנסים כאן לתפריט שלו. לכן כשמטפלים בבעיית פרעושים חשוב לטפל לא רק בכלב או בחתול אלא גם בסביבת המחייה שלהם וזה אומר:
1. אחת לשבוע לנקות את המזרון של הכלב/חתול. לשטוף את המלונה שלו באותה הזדמנות.
2. לדאוג לסביבת המחייה של הכלב, בתים פרטיים- לרסס את חצר הבית עם חומרי הדברה. אם הכלב חי בתוך הבית ועולה על הספות והמיטות- לשאוב אחת לשבוע את הרהיטים בבית ולכבס מצעים לעיתים תכופות יותר.
אחרי שהבנו את זה בואו נבין משהו מאוד חשוב על הפרעוש עצמו. הפרעוש הוא בעל חיים וככל בעלי החיים הוא מתחיל את חייו בצורה מסוימת עובר תהליך כלשהו ומת. הפרעוש הבוגר, זה שניזון מחיית המחמד שלנו מהווה רק כ- 5% מאוכלוסיית הפרעושים בעולם! אז לאן נעלמו כל השאר? מרגע שהפרעוש בוקע מהביצה ועד שהוא מגיע לצורתו הבוגרת הוא עובר 2 שלבי חיים:
זחל- שלב זה אורך בין תשעה לחמישה עשר יום בתנאים אופטימאליים ועשוי להימשך יותר משישה חודשים בתנאים קשים.
גולם- בין שבוע לחודש בתנאים אופטימאליים ועד מספר חודשים רב בתנאים קשים.
תנאים אופטימאליים לבקיעת הגולם/זחל הם בעיקר לחות גבוהה ואזור עשיר בחומרים אורגניים היכולים לספק מזון (שזה בערך כל מקום). כאמור בהיעדר תנאים אלו יכול הפרעוש "להעביר את הזמן" בתרדמת עד שהוא מרגיש שינוי בתנאים ומתעורר. דבר נוסף הגורם לו לצאת מהתרדמת הוא הימצאות יונק בסביבתו המאפשר לו בית גידול אופטימאלי. תוסיפו לכל האמור את העובדה שנקבת הפרעוש מסוגלת להטיל עד 400 ביצים במהלך חייה ואת הנתון שבמדינת ישראל האקלים ברוב השנה הוא אקלים מצוין עבור הפרעוש (כן גם בחורף!) ותוכלו להסיק לבד מדוע אמפולה אחת בתחילת הקיץ היא כמו לנסות לכבות שריפה ביער עם כוס מים. מומלץ לקנות בחנות חיות חבילת אמפולות במקום אמפולה אחת בכל פעם, זה גם חוסך כסף וגם כך באמת נקפיד על שימוש נכון ועקבי באמפולות.
זכרו, יכול להיות שגם אם אתם לא רואים אפילו לא פרעוש אחד על חיית המחמד שלכם קיימים בביתכם מאות אם לא אלפי פרעושים בתרדמת המחכים לרגע המתאים להתעורר, זכרו שכל פרעוש כזה הוא פוטנציאל לעוד 300 פרעושים בממוצע ובתוך זמן קצר (מערכת הרבייה ואורך החיים של הפרעוש שניהם קצרים). זו הסיבה לכך שברגע שהפרעושים פורצים החוצה אנו רואים מאות מהם בתוך מספר ה ולכל אורך השנה ולא רק בקיץ